De pleaser: “the price of being nice”
Mijn cliënt wist min of meer wel dat hij een pleaser was, maar dat het zo ver ging dat zijn hele goed-voelen-over-zichzelf daarop was gebaseerd, wordt hem nu pas duidelijk. Een man van achter in de dertig vertelt over zijn jeugd: “Mijn vader en moeder hadden een ellendig huwelijk samen. Als kind vond ik hun ruzies verschrikkelijk en ik probeerde het tussen hen op te lossen. Daarnaast had mijn moeder last van depressies, ik wilde voor haar zorgen en haar opbeuren. Ik hield me aan de regels thuis, want dan was er rust. Op school deed ik mijn best, ik haalde goede cijfers en mijn studie verliep vlot. In het samenzijn met vrienden merkte ik, dat het steeds belangrijker voor mij werd om aardig gevonden te worden. Wanneer ze naar mijn mening vroegen, voegde ik me wel naar hun idee.

Als ze vroegen wat ik wilde doen, dan draaide ik het gewoon om en liet hen hun voorkeur uitspreken. Ik had geen conflicten, met niemand en kon met iedereen opschieten. Ook in mijn relatie met mijn huidige vrouw, zorg ik dat zij het naar haar zin heeft. Deze neiging werd steeds erger. Ik zie nu pas in hoe belangrijk het voor mij is geworden om aardig gevonden te worden door andere mensen. Ik ben zelfs bang dat mensen niet van mij zullen houden als ik mijzelf laat zien. Dus zorg ik voor anderen, sta ik altijd voor andere mensen klaar zodat ze mij nodig hebben en bind ze op die manier aan mij. Niet omdat ik denk dat ze mij een toffe peer vinden of van mij houden om wie ik ben.”

Deze cliënt heeft zijn gevoel van eigenwaarde gecreëerd in relatie tot en geheel afhankelijk van de mensen om hem heen. Hij bestaat via anderen. Het is een man, die zich bijna ver excuseert dat hij bestaat, omdat hij teveel ruimte zou kunnen innemen. Daarnaast staat hij voor iedereen klaar maar zal het niet laten merken als hij zelf hulp nodig heeft. Alles bij elkaar kostte dat veel energie en die is nu op: the price op being nice. Hij is er klaar mee en wil een ander leven. We spreken een traject af waarin hij ten eerste los komt van zijn jeugd om daarna zijn gevoel van eigenwaarde van binnenuit te laten groeien, op zijn manier en in zijn tempo. Hij was blij met de eerste sessie en ging aan de slag.