Modern gezin in de spits
Voor de buitenwereld lijken ze alles goed voor elkaar te hebben als het succesvolle moderne gezin. Monique en Jaap zijn vlotte eind-dertigers met ieder een leuke baan en een aardige carrière. Tijdens de studie ontmoeten ze elkaar. Monique valt op zijn enthousiaste vertrouwen in de toekomst en Jaap bij Monique juist op haar rustige en lieve karakter. Na de studie vinden ze al snel een baan, een woning en met een leuke vriendenkring er omheen was is het leven volmaakt.

Na hun trouwen komen de kinderen: Sara (nu 9 jaar), Hans (7 jaar) en Benjamin (4 jaar).
En ineens is alles anders. Jaap krijgt een nieuwe collega en hij wordt verliefd op haar. Hoe is dat mogelijk, vraagt Monique zich af. Waar zijn we elkaar verloren? Jaap vertelt hoe hij altijd zijn best doet om aan alle verwachtingen te voldoen. Allereerst aan de verwachtingen van zijn ouders, die niet de kans kregen om te studeren. Vervolgens tijdens de studie voor leraren, die zijn potentie zagen en veel van hem verwachtten. En daarna voor Monique om goed voor haar en later ook voor de kinderen te kunnen zorgen. Hij heeft altijd zijn best gedaan, altijd gericht op de toekomst, voor anderen, het kon altijd beter en het was nooit goed genoeg. Monique is druk op haar werk, thuis bezig met de kinderen en vol in haar sociale leven. De kinderen vragen met het opgroeien steeds meer aandacht en er blijft weinig tijd over voor ontspanning. Jaap’s leven is gebouwd op de erkenning van anderen, op status, op materie en de relatie met Monique is versmalt tot gezamenlijke ouders van het gezin. De vrouwelijke collega is een fris iemand: ze staat positief in het leven, zij reist door de wereld, ze geeft niet om materie zoals in de vorm van een groot huis en geniet volop van haar leven. Dat wil hij ook.

Het gebeurt steeds vaker: mensen die tot het besef komen, dat ze de eerste vijfendertig jaar door het leven zijn gehaast met een focus op de toekomst om er vervolgens achter te komen, dat ze in een leven zijn beland waarin ze zelf niet gelukkig zijn. En de intieme relatie is dan het meest aantoonbaar wanneer het niet meer stroomt. En nu? Wat nodig is is een afstemming op zichzelf, eigenlijk al vanaf de jeugd. Vragen als: wat heb ik van mijn ouders meegekregen en past dat bij mij? Wie wil ik zijn en wat is belangrijk in mijn leven? Wat zijn belangrijke waarden voor mij en mijn partner? Welke vorm willen we aan ons gezin geven? Echtparen zouden er goed aan doen om elk half jaar een dergelijke evaluatie te houden over hun relatie. Dat doen we wel op ons werk, dus waarom niet privé? Monique en Jaap starten met een achterstand, maar beiden vinden hun gezin het waard om zichzelf en de inhoud van hun relatie onder een vergrootglas te houden, in de hoop dat ze samen aan een andere toekomst kunnen bouwen.