eb en vloedEb en vloed
“Soms is het leven eb en soms is het vloed”, vertelde een oudere wijze man. “En in jouw leven is het nu eb.” Ja, daar was ik zelf ook wel achter: een gestrand huwelijk, geen geld of werk, een peuter en een baby, stress en ik zat boordevol angsten over hoe mijn leven nu verder moest. Ik had geen idee.
Mijn oude leven bestond niet meer en van een nieuw leven was nog geen sprake. Ik was bezig de wonden te likken van een uit elkaar gevallen huwelijk. Ik wist niet meer wie ik zelf was, ik wist niet wat ik wilde van het leven, dat had ik onderweg losgelaten in de hoop dat het de relatie zou redden. Eén dag was al te lang voor mij om te overzien. En mijn gedachten vlogen alle kanten op. Hoe moest ik dat nu doen?

De eerste stap voor een ander leven was om mijn denken aan te pakken. Elke morgen ging ik zitten en schreef alles op waarover ik mij zorgen maakte. Na een uur schrijven stopte ik, sloot het schrift en maakte met mijzelf de afspraak om de volgende morgen verder te schrijven. De rest van de dag besteedde ik aan andere dingen. Zodra mijn denken weer paniek veroorzaakte wees ik haar erop, dat we de volgende ochtend weer samen een afspraak hadden. Daarnaast deelde ik de dag per twee uur in, zo hield ik overzicht. Het gaf meer ruimte en rust. Langzaam aan kreeg ik meer greep op mijn leven en werd helder wie ik was en wie ik wilde zijn. Het was een lang en in mijn ogen een traag verlopend proces. Maar door de dingen één voor één aan te pakken en op te ruimen kreeg ik weer vat op mijn leven en dat had weer direct invloed op mijn groeiende zelfvertrouwen.

Achteraf zie ik het als een tussentijd. Een tijd van verwerking van pijn, een tijd van loslaten van alles dat niet paste in mijn leven en een tijd van onderzoeken naar een andere manier van denken en daarmee ook een andere manier van leven. Het heeft gebracht, dat ik bewust dankbaar ben voor het leven nu, dat ik zelf heb gecreëerd. Alleen ik heb de verantwoordelijkheid en het beheer over mijn leven. Ik had geen idee, dat het leven zo goed voor mij kon zijn.